Atacurile cibernetice de tip Ransomware

In aceasta perioada au loc atacuri cibernetice de o amploare fara precedent, la nivel global, cu aplicatii malware, de tip Ransomware. Ransomware este un tip de malware care cripteaza fisierele cu date din calculatorul dvs., iar datele NU mai pot fi recuperate sub nici o forma, in caz de infectie.

Creatorii acestor Ransomware cer de obicei o recompensa (ransom) in  bitcoins (moneda virtuala) pentru emiterea unei chei de decriptare a datelor.

Modalitatile de infectare sunt variate, de la atasamente de tip document primite prin email, pana la pagini web atacate si infectate.

Masurile de protectie pe care trebuie sa le luati

 1. Evitati sub orice forma dezactivarea aplicatiei antivirus chiar daca anumite aplicatii solicita acest lucru. Virusul poate infecta si documentele aflate pe directoare partajate in retea.

2.  Va recomandam efectuarea de salvari periodice pe un suport extern a informatiilor utile.  Suporturile externe de backup sau transfer de date vor trebui utilizate exclusiv pe durata efectuarii salvarii informatiilor, dupa terminarea operatiunii acestea vor fi deconectate si depozitate pana la urmatoarea operatiune de salvare.

3. In situatia in care observati ca in directoarele in care aveti salvate documente incep sa apara fisiere cu nume formate din cifre si litere aleatorii opriti calculatorul cat mai repede pentru a evita criptarea tuturor documentelor din calculator.

4. In situatia in care utilizati Windows 7 sau Windows 8, indiferent de versiune, este important sa nu blocati sau sa amanati instalarea update-urilor de securitate lansate de Microsoft dupa 1 martie 2017, care sunt notificate in toolbarul de jos, in dreapta. In situatia in care aveti Windows 10, update-urile de securitate se instaleaza automat.

In situatia in care aveti Windows XP sau Vista, NU va mai puteti baza pe update-uri de securitate de la Microsoft.



Mai multe articole puteti gasi aici.